Sci fi og virkelighed

By | 1. februar 2016

Science fiction som litterær genre opstod ifølge mange med Mary Shelleys ”Frankenstein” i 1818. Her blev vi introduceret til begreber som genoplivelse af dødt væv via elektricitet og en diskussion om, hvad der udgør et menneske.

Senere kom store forfattere som Jules Verne og H. G. Wells til og fortalte os om undervandsbåde, rumskibe, tidsmaskiner og meget andet. Ting, der altså ikke eksisterede da fortællingerne blev nedfældet.

Tidsmaskinen mangler vi stadig, men både rumskibe og ubåde er dagligdagsting for det moderne menneske.

I nyere tid (efter 1950) har det især været kunstig intelligens (AI), der har optaget science fiction-forfattere. Især Phillip K. Dick er kendt, måske mest for de mange filmatiseringer, der er blevet lavet af hans bøger. 1968’s Do Androids Dream Of Electric Sheep? blev eksempelvis til Blade Runner med Harrison Ford i hovedrollen i 1982.

Harrison Ford spiller Rick Deckard, en dusørjæger der får til opgave at indfange seks undslupne androider. Og dette er ikke nemt, da androiderne på næsten alle måder er præcis som mennesker.

Helt så langt er vi nok ikke kommet i virkeligheden, men det er ikke langt fra. Kunstig intelligens er så udviklet, at de fleste almindelige mennesker ikke vil kunne mærke forskel i en samtale. iPhones Siri er et godt eksempel. Hun husker hvad I tidligere har snakket om, og kommer selv med nye inputs. Hun kan være glad, fornærmet, ked af det, opgivende og mange andre ting. Og her taler vi altså kunstig intelligens på hverdagsplan.

Allerede i 1997 slog IBM-computeren Deep Blue verdensmesteren i skak, Garry Kasparov. Og det er ikke ligefrem gået tilbage siden dengang. Alle og enhver kan gå ind på www.cleverbot.com og få sig en rimelig mærkelig samtale med en AI, der løbende bliver klogere af de cirka to millioner samtaler, den har hver måned. Vi taler ikke HAL-9000, men det er nok også meget godt. Det endte ikke decideret lykkeligt. Måske man bare skulle bruge AI som rådgivere og så lade mennesker tage beslutninger om, om the pod bay doors skal åbnes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *