Kabelkrigen

By | 21. januar 2016
Cable GadgetCity

Cable GadgetCity

Som så mange andre overnattede jeg i forbindelse med julen på min barndoms værelse. I den forbindelse snusede jeg lidt rundt i mine gamle ting, og i en skrivebordsskuffe fandt jeg den. Kablernes hellige gral, kassen med opladerne.

Som andre fra min generation (1988) havde jeg et hav af forskellige telefoner med dertilhørende forskellige opladere. Det eneste man kunne stole på, var den gamle Nokialader og den nye Nokialader. Sådan en havde langt de fleste liggende, så man kunne låne hvis ens telefon imod forventning skulle løbe tør for strøm. Hvilket den ikke gjorde hvis ikke man ved en fejl kom til at overnatte hos sin kæreste tre dage i streg. Tiden var en anden.

Alt dette ændrede sig i 2009. I juni dette år vedtog EU sammen med en lang række telefonproducenter, at alle databårne mobiltelefoner skulle kunne oplades med den samme standard. EU’s begrundelse var primært, at der simpelthen blev smidt alt for mange fuldt funktionsdygtige opladere ud når folk købte en ny telefon.

Løsningen blev micro usb, og den dag i dag kan langt de fleste telefoner lades op med det samme kabel som dine venner alligevel har liggende. Medmindre dine venner er iPhone-tilhængere. Og det bringer os frem til en del af problemet, for hvordan kan Apple egentlig få lov til at sælge telefoner uden den vedtagne standard?

Svaret er, at det kan de ikke. iPhone 5 og frem kan sluttes til en almindelig micro usb-lader via en adapter. Onde røster vil mene, at dette er fuldstændig imod EU’s formål med den fælles laderstandard, men EU godtager den.

Der opstår en interessant diskussion i denne sammenhæng, for sætter man egentlig ikke udviklingen i stå ved at vedtage standarder? Apple påstår selv, at deres Lightning-kabel er bedre end micro usb-standarden, og at det er derfor, de holder fast i det. Apple-computere har heller ikke HDMI-indgang, men en særlig Thunderbolt-indgang, som dog kan sluttes til HDMI via et adapter-kabel.

Hvad vil man helst have? Det absolut bedste, der ikke kan sluttes til særlig meget eller det almindelige, der til gengæld virker med alt?

Skrevet af Signe Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *